Ауырған кезде емханаға барып, дәрігердің жазып берген дәрісін қабылдау арқылы денсаулықты нығайтуға болады деп ойлайтын адам қателеседі. Өйткені, адамның денсаулығының жақсы болуы ең алдымен, адам тәніндегі оның ағзаларын түрлі дерттерден қорғайтын иммундық қуатқа байланысты болады дейді ғалымдар. Осы орайда, иммундық қуаттың адам денсаулығы үшін маңызы өте зор. Енді иммундық қуатты қалай арттыруға болады? Осы мәселеге осы саланың сарапшылары не дейді, соған тоқталайық.
Диетада барлық майларды, тазартылған қантты, химиялық қоспаларды, дәмдеуіштерді (бірақ шөптер емес) және сірке суын қоспағанда, шикі тағамдар мен жаңа шырындарға, әсіресе, сәбіз бен қызылшаға ерекше назар аудару керек.
(А) Күніне екі-үш рет тамақтаныңыз. Ең жақсысы-екі рет. Ешқашан тамақты қатты тойып ішпеңіз.
(B) Тамақтану уақытын белгілеңіз. Тамақтану және ұйқы режиміне қатысты жүйелілік пен қатаң ережелерді орнатыңыз.
(С) Сірке суы, натрий глутаматы, бұрыш (қара, қызыл), қопсытқыш пен сода, жануарлардан алынатын өнімдер, имбирь, даршын, мускат жаңғағы, қалампыр және иісті заттар сияқты тітіркендіргіштерге, зиянды тағамдар мен қоспаларға арналған жапсырмаларды оқыңыз.
(Г) Егер салмақ жеткіліксіздігі байқалмаса, аптасына бір-үш рет тамақтануды өткізіп жіберіңіз.
(Д) Шикі жемістер мен көкөністерді көп жеңіз.
(Е) Тамақты баяу және жақсылап шайнап жеңіз.
(Ж) Дәнді және бұршақ дақылдарынан жасалған тамақты мұқият пісіріңіз. Дәнді дақылдар, мысалы, жарылған немесе тұтас дәндер, кем дегенде үш сағат бойы мұқият қайнатылуы керек.
(З) Сирек жағдайларды қоспағанда, тамақтану кезінде сұйық тағамды алып тастағаныңыз жөн. Сұйық тағамдар – бұл жарма, шырындар, сулы сорпалар және басқа да сусындар.
(К) Кейде ыстық күндерде балмұздақтың орнына аздап жеміс шырынымен араласқан мұздатылған жемістерді қолданыңыз.
(Л) Денсаулыққа арналған азық-түлік дүкендерінен және аққыштығының жоғары болуына байланысты жаңа өнімдер сақталатын базарлардан сатып алыңыз.
(М) Бір тамақ ішудің аяқталуы мен келесі тамақ ішудің басталуы арасында кем дегенде бес сағат өтуі тиіс.
(П) Алкогольсіз сусындар, кофе, шай мен шоколад ішпеңіз. Негізінен шөп шайларын қолдануға тырысыңыз.
(Т) Күніне бір стақан жаңа сәбіз шырынын ішіп отырған пайдалы.
(Х) Жаңа сәбіз, жүзім, қырыққабат, спаржа, Брюссель өскіндері, қызылша, брокколи, колраби және гүлді қырыққабатты жеген жөн.
(О) Шикі жемістерді көбірек тұтыныңыз немесе жаңа лимон, жүзім немесе сәбіз шырынын қосып жаңа шырын жасаңыз.
Мүмкіндігінше, тағамның 50-80 пайызын шикі немесе аздап бумен пісіріп жеген дұрыс. Спаржа мен сарымсақ вирусқа және қатерлі ісікке қарсы қасиеттері бар дақылдар. Алое вера құрамында АИВ-тің көбеюін баяулататын және иммундық жүйені нығайтатын көмірсулар бар. Мия тамыры шайы иммунитетті арттырады.
Төмендегі тізімнен қайнатылған дәндер мен көкөністерді көбірек пайдаланыңыз. Бұл өнімдер фенилаланин мен лизиннің төмен құрамына байланысты таңдалады.
Жүгері, сұлы, сәбіз, қарақұмық, күріш, бидай, арпа, тары, қара бидай, картоп.
Интернет материалдары бойынша дайындаған
Қалкөз ЖҮСІП.