Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the blog2social domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/arka-azhary.kz/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-latest-posts domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/arka-azhary.kz/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/arka-azhary.kz/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Жас зерттеушілер табысы - АРҚА АЖАРЫ

Жас зерттеушілер табысы

Ақмолалық дарынды оқушылар ашыған сүт өнімдерінің қоректік құндылығын арттыратын қоспалар әзірлеп, денсаулыққа пайдалы өнім жасады.

Көкшетау қаласының Абай атындағы дарынды балаларға арналған №3 облыстық мамандандырылған мектеп-интернатының 11-сынып оқушылары Махаббат Абжанова  менСабина Тілеуғабыл ашыған сүт өнімдерінің қоректік құндылығын арттыратын қоспалар әзірледі.

Зерттеу жұмысына химия пәнінің мұғалімі Айдана Сағатай жетекшілік етті. Жас зерттеушілер шырғанақтың (облепиха) ресми және халықтық медицинада бактерияларды өлтіретін, қабынуға қарсы жараларды емдейтін дәрілік зат ретінде қолданылатынын негізге ала отырып, халық үшін пайдалы өнім жасауды ұйғарған көрінеді. Бұл жұмыс Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетінің химия және биотехнология кафедрасының зертханаларында химия ғылымдарының кандидаты, профессор Нұргүл Нұрмұханбетованың басшылығымен жүргізіліпті.

–Сынақ нәтижесінде балғын шырғанақ йогуртын дайындадық. Зерттеулер барысында сүт өнімдерінің А, Е, С дәрумендерімен, пальмитин және стеарин қышқылдарымен байытылғаны анықталды, – дейді жас зерттеушілер.

Махаббат пен Сабинаның жұмысы биылғы республикалық ғылыми жобалар конкурсында жоғары бағаланып, химия секциясы бойынша үшінші орынды  жеңіп алды.

Ы.ШАМШИЕВА.

Суретте: жас зерттеушілер Махаббат Абжанова  мен Сабина Тілеуғабыл.

Loading

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Өзге де жаңалықтар